dijous, 23 de gener del 2014

El fons d'Antoni Aguilera


El diumenge dia 8 de desembre del 2013, a Sarral, una persona que passejava pel carrer i va veure als “amics del romesco de Santa Coloma” que preparaven el dinar de la fira de la Immaculada, es va dirigir al Carles Roca i li va dir que tenia ganes de conèixer alguna persona seriosa de Santa Coloma per ensenyar-li algunes fotografies de principis del segle XX que tenia en clixés de vidre. El Carles es va posar en contacte amb l’ACBS.
Com a resultat d’això ahir dissabte 14 de novembre,  el Ramon Orga i jo vam anar a veure al Sr. Antoni Aguilera a la finca Cal Barrab que té a l’Espelt, al costat d’Igualada. És una persona d’uns 70 anys, intel·ligent , gran viatger, jubilat,  dedicat a cultivar una petita part de les seves nombroses finques. Té un tracte molt familiar i ens va obrir casa seva com si fóssim coneguts de tota la vida.
La conversa va ser llarga i ampla i es van tractar molts temes: pagesia, família, persones conegudes... i vam quedar que la continuaríem amb el seu cosí Antoni Sàbat Aguilera que viu a l’Espluga de Francolí, a l’entorn d’una taula. L’Antoni Sàbat va publicar un llibre fa uns 10 anys titulat “la mamita” on explica de forma novel·lada la història d’una família amb arrels a Santa Coloma. Una tal Maria Pla va construir l’any 1901 una torre a la carretera d’Igualada que llavors era l’única casa que hi havia. És la casa on actualment hi viu el Joan Calaf avui cal  Passamané, sobre la porta d’entrada encara hi ha la llegenda: “M.P. 1901”. La família de la Maria Pla era la propietària de Cal Barrab d’Igualada on actualment hi ha la botiga de Cal Franquesa. És un edifici modernista que tots heu vist infinitat de vegades. La Maria Vallès  Garriga es la fotògrafa de les fotos de que parlaré al següent paràgraf.
Anant a allò que interessa a l’ACBS,  ens va posar damunt la taula cinc o sis capses de clixés de fotografies de vidre, (fotografies estereoscòpiques) d’aquells clixés que tenen dues fotografies iguals i  s’han de mirar amb un aparell especial com aquell que mira amb uns binocles, aleshores es veuen en 3D.  En les capses hi ha moltes fotografies moltes familiars fetes a Santa Coloma i sobretot a Vallfogona i també Guimerà, amb vistes de monuments, carrers, grups de persones... en general força interessant i totes inèdites.  Les fotos estan fetes entre 1905 i 1920. Ens va deixar moltes les plaques de vidra i ens va donar permís per escanejar-los i publicar-les. També ens va deixar el llibre “la mamita” que parla molt de Santa Coloma. Les plaques  les té el Ramon que els està escanejant.

En resum: una visita  i un contacte molt interessant. Ja n’anirem parlant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada